top of page

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

KVKK

SSS: Liste
Durgun deniz

Sıkça Sorulan Sorular

SSS: SSS

Kültür Balıkçılığı Nedir?

Denizlerde, göllerde, akarsularda ve özel olarak hazırlanmış havuzlarda balık yetiştirme işlemine kültür balıkçılığı denir. Ülkemizde İzmir, Muğla ve Aydın illeri en çok balık yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerdir ve çeşit olarak en çok yetiştirilenler çipura ve levrektir. Bununla birlikte, iç kesimlerde ise alabalık yetiştiriciliği yaygındır ve Muğla, Elazığ, Isparta, Şanlıurfa illerimiz yetiştiricilikte ilk sıralarda gelmektedir.

Kültür Balıkçılığı Sağlıklımıdır?

Toplum tarafından çiftlik balığı diye de isimlendirilen kültür balıkçılığı, yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, doğa ile yetiştiricilik balığı arasında iddia edildiği gibi bir farkın olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, balık çiftliklerinin ilk kurulum aşamasında 10'un üzerinde farklı kurumdan izin alınması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretimden paketlemeye kadar her aşama düzenli olarak denetimden geçmektedir. Dolayısıyla, çiftlik balıkları besin değeri açısında oldukça sağlıklıdır ve titizlikle yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çiftlik Balığına Ne Yem Veriliyor?

Çiftlik balığı yetiştiriciliği konusunda merak edilen diğer önemli konu ise, kullanılan yemlerdir. Doğa ile özdeş yem kullanılmakta ve balık unu, balık yağı, soya unu da kullanılan yemin içeriğini oluşturmaktadır. Ayrıca, yetiştiricilik sırasında hormon ve antibiyotik kullanılmamaktadır.

Bu formülasyon yemlerin %40-50 oranında balık unu %10 oranında balık yağı içerir. Ekonomik olmayan, düşük değeri olan balık türleri (çaça, hamsi gibi) balık unu fabrikalarında un haline getirilir ve yağ elde edilir. Ülkemizde balık unu üretim yeterli olmadığından tüm dünyada olduğu gibi bu balık unu çoğunlukla Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinden temin edilir. Buralarda okyanuslardan avlanan ve ekonomik değeri düşük olan ringa, sardalya gibi balıklar un haline getirilir ve yem sanayine ham madde olarak girer. Yemlerin geri kalan kısımlarının büyük bir çoğunluğu bitkisel ham maddelerdir. Bunların başında soya küspesi gelmektedir (%20-25). Soya küspesini çeşitli bakliyat unları takip etmektedir (%10-15).

Levrek Balığının Faydaları Nelerdir?

Soğuk denizlerde yaşayan levrek balığı, içeriğindeki vitamin ve minerallerle sağlıklı bir besin kaynağıdır.

Levrek balığının en önemli özelliği kas fonksiyonlarında düzeni sağlayan proteinleri içermesidir. 100 gramlık bir levrek balığında ortalama 24 gram kadar protein bulunur.

En mühim faydası kas fonksiyonlarını düzene sokmayı sağlayan proteinler içermesidir. Bu proteinlerden yararlanabilmek için pişirme yöntemi büyük önem taşır. Bunun için kızartma yöntemlerinden uzak durmalıdır. Levreği, ızgara, buğulama gibi yöntemlerle pişirmek en doğrusudur. Ancak hem sağlık hem lezzet açısından düşünülürse en uygunu buğulamadır. Levreğin içindeki protein, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu proteinin büyük kısmını tamamlar. Orta boylardaki bir levrekte ortalama 24 gram kadar protein mevcuttur.

Çipura Balığının Faydaları Nelerdir?

Çipura balığı Ege ve Akdeniz kıyılarının vazgeçilmez lezzetlerindendir.

Çipura balıklarının kılçık sayısı diğer balıklara göre daha azdır.

Az kılçıklı, sıkı, beyaz, az yağlı, çok lezzetli ve eti harika bir balıktır..

 İçerisindeki demir ve kalsiyum sayesinde, eklem ve kemikleri güçlendirir. Kaliteli protein yönünden zengin olduğundan ve karbonhidrat barındırmadığından sindirimi oldukça kolaydır. Kalp ritmini düzeltmeye yardımcı olur. Kolesterol, kanser, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için destekleyicidir.

Vücudumuza Vitamin A, Vitamin B, Vitamin D vitaminlerinin yanı sıra koruyucu yağlardan Omega3 , Minerallerden; Fosfor, Demir, İyot olarak sağlık için kanıtlanmış yararlar sağlamaktadır.

Sağlıklı olma özelliğini kaybetmemesi bakımından ızgara, buğulama gibi pişirme yöntemleriyle hazırlanması önerilir.

bottom of page